loading...
دانلود تحقیق , پروژه و مقاله
علی کوندری بازدید : 51 چهارشنبه 10 شهریور 1395 نظرات (0)

بررسی مدیریت بحران

بررسی مدیریت بحراندسته: علوم انسانی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 126 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 40

مقاله بررسی مدیریت بحران در 40 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 4,500 تومان

خرید

بررسی مدیریت بحران


 


مقدمه:

 

وقوع حوادث غیر قابل پیش بینی و بروز خطرات و سوانح و بحرانهای اقتصادی،اجتماعی، سیاسی، نظامی واقعیتی است كه بشر در طول تاریخ با آن آشنا بوده است. در این راستا هرچه قدر بر كسب موفقیت های تكنولوژیكی و اجتماعی افزوده شده است ، میزان بروز این خطرات غیره منتظره نه تنها كاهش نیافته بلكه در بسیاری از موارد افزایش نیز یافته است. صنعتی شدن جوامع و گسترش ارتباطات ماهواره ای و نقل و انتقالات اطلاعات به طور وسیع و همچنین بزرگتر شدن سازمانهای اجتماعی، اقتصادی و بازرگانی باعث شده كه بیشتر بحرانها نهادی شود در واقع جزء جدا نشدنی از ماهیت درونی سازمانها گردد. بنابراین مشاهده میشود كه در بیشتر مواقع افزایش پیچیدگی و توان تولیدی این سازمانها به طور بالقوه تقویت چنین حالاتی را اجتناب نا پذیر ساخته است. در برخورد اول ممكن است این تصور به وجود آید كه بحرانهای صنعتی و اجتماعی ناشی از آنها مختص كشورهای پیشرفته صنعتی بوده و سیستمهای مصون كننده تنها مورد نیاز این گونه كشورهاست، در صورتیكه باید توجه داشت كه كشورهای درحال توسعه و روبه رشد نیز به واسطه اینكه در مرحله ی فراگرد و یا انتخاب قرار دارند باید در برنامه ریزی های میان مدت و بلند مدت خود نه تنها در فكر جلوگیری بلكه در صدد ارزیابی ضررهای جبران ناپذیر حوادث پیش بینی نشده باشند.

 


 


 


 

بحران چیست؟

 

قبل از پرداختن به ویژگی های موقعیت بحرانی و معرفی رویكرد سیستماتیك رویارویی موثر، باید توجه كرد كه در هرحال بحران یا مستقیماً در یك سیستم به وجود آمده یا تاثیر عوامل خارجی سیستم را مختل ساخته است. در هردو حالت می توان تجزیه و تحلیل خود را به صورت ملاحظات سیستماتیك پیش برد. زیرا در نهایت وظیفه ی مدیریت بحران، اتخاذ تصمیمات موثر بر اساس اطلاعات صحیح در جهت كاهش خسارات و كنترل سریع بحران است. این پروسه در نهایت با شناخت كنش ها و واكنشهای سیستماتیك انجام می شود. در غیر این صورت تصمیمات چیزی جز آزمون و خطا نخواهد بود و با توجه به سه عامل ،محدودیت زمان، تهدید و غافل گیری  نمی توان انتظار داشت جایی برای چنین رویكردی باشد. مسلماً در تمام برنامه ریزیهای بحران جایی برای موقعیت های پیش بینی نشده در نظر گرفته خواهد شد. بنابراین می توانیم بحران را بر اساس تعریف سیستم چنین بیان كنیم: اجزاء تشكیل دهنده سیستم در چارچوب معین بر اساس ضوابط و معیارهای سنجیده و تنظیم شده روابطی به صورت كنش و واكنش برقرار میكنند. در هر سیستم عناصر متغییر تشكیل دهنده ی آن باید در حدود و قلمرو معینی نگهداری و محافظت شود، در غیر این صورت حالت تعادل سیستم به هم می خورد، تا جایی كه امكان محو كامل آن وجود دارد. بحران عبارت است از: وضعیتی كه نظم سیستم اصلی یا قسمتهایی از آن را مختل كرده پایداری آن را برهم زند. به بیان دیگر بحران وضعیتی است كه تغییری ناگهانی در یك یا چند قسمت از عوامل متغییر سیستم به وجود می آورد. شدت و ضعف بحرانها بستگی به عوامل تشدید كننده و یا عناصر كاهش دهنده بحران و تكنیكهای موجود برای مدیریت و بالاخره مهار آن دارد. از نظر عملیاتی نیز بحران را می توان به صورت یك سیستم، تجزیه و تحلیل كرد كه در آن دوسری عوامل مختلف یكی محیط و ساختار سیستم و دیگری عواملی كه موجد بحران هستند ، وجود دارد. تعیین اینكه كدام یك از عوامل و عناصر تشكیل دهنده ی سیستم در مقابل بحران آسیب پذیری و تاثیر پذیری بیشتری دارد، یكی از وظایف اولیه ی تحقیق و پژوهش مدیریت بحران است تعیین آسیب پذیرترین بخش سیستم در عمل به بخشی از سیستم بر می گردد كه بالاترین رسیدگی را نیاز دارد.

 

 

 

تعریف بحران:

 

تعریف بحران به علت اینكه تاكنون در خصوص آن توافقی میان صاحب نظران پدید نیامده كار ساده ای نیست، واژه ی بحران كه معادله CRISIS در زبان انگلیسی است از پزشكی وارد علوم اجتماعی و اقتصادی شده است. در پزشكی وضعیت بحران به وضعیتی اطلاق می شود كه ارگانیزم دچار بی نظمی شده و به خطر افتاده است. برخی عقیده دارند كه در زمینه ی مسائل اجتماعی هم زمانی كه جامعه و سازمان از نظم عادی خارج و دچار آشفتگی می شود وضعیت بحرانی حاكم میگردد. در نهایت بحران به صورت زیر تعریف شده است: بحران شرایط غیرعادی است كه در آن مشكلات ناگهانی و پیش بینی نشده ای پدید می آید در چنین شرایطی ضوابط و هنجارها و قوانین مرسوم دیگر كارساز نیست.

 


 

بحران در سازمان:

 

اكثر سازمانهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و … در زمانهای خاص با بحران رو به رو می گردند.

 

امروزه بحران در سازمانهای اقتصادی نمود بیشتری دارد كه ناشی از بحران پولی و انرژی و ركود تورمی اقتصاد است و از طرف دیگر بحران در سازمانهای اقتصادی با بحران در محیط زیست، جهش تكنولوژی و انفجار اطلاعات روز به روز تشدید میشود. بحرانهای اقتصادی خود زمینه ساز ایجاد بحرانهای اجتماعی در جوامع و سازمانها شده اند. پیچیدگی سازمانهای اجتماعی و گستردگی ارتباطات میان جوامع خود منجر به بحرانهای جدیدی شده است.

 

همه ی مطالب عنوان شده فوق لزوم شناخت بحران و تجزیه و تحلیل مسائل مربوط به آن را برای ما روشن میسازد. در حقیقت وجود بحران، فشار را بر مدیران افزایش میدهد. عواملی نظیر تورم، كمبود منابع اولیه ، انرژی ، كیفیت نامطلوب ، نارضایتی كاركنان، مسائل اجتماعی، مسائل روانی، نیز تشدید كننده فشار بر مدیران جهت اداره سازمانهایی هستند كه با بحران روبرو میباشند.

 

اگر بخواهیم مطالب فوق را به طور منسجم ارائه دهیم می توان گفت:مدیران سازمانهای امروزی تحت پنج نوع فشار قرار دارند كه به شرح زیر می باشد:

 

اولین فشار از ناحیه ی زیستی میباشد. فضای زیستی روزبه روز تحت تاثیر  فعالیت های سازمانهای تولیدی تحت فشار بیشتری ناشی از آلودگی قرار میگیرد. این مسئله علی الخصوص برای مدیران در ایران علیرغم كم بها بودن آن دارای اهمیت خاصی میباشد.

 

دومین فشار از فضای اجتماعی سر چشمه میگیرد. فضای اجتماعی به تدریج با تكثیر نهادها و سازمانها پیچیده تر میشود و باعث یك رشته عكس العمل های زنجیره ای میگردد.

 

اجزای برنامه مدیریت بحران :

 

یك برنامه مدیریت بحران ، شامل اجزای مختلفی است كه در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:

 

1-   تعیین سخنگوی سازمان در زمان بحران .

 

2-   تعیین اعضای گروه بحران .

 

3-   تهیه فهرستی از بحران های بالقوه به همراه روشهای پیشگیری یا مداخله .

 

4-   تهیه فهرستی از شماره تلفن ها ی ضروری.

 

5- پیش بینی پیشگیری از وقوع بحران (شامل پیش بینی فرآیند كنترل و ادارة‌ مشكلات به منظور كاهش تعداد حوادث و بحران ها)

 

6- پیش بینی آموزش (شامل پیش بینی اجزای برنامه ای برای ارائه و انتقال اطلاعات مربوطه به كاركنان در جهت افزایش مهارت های آنها) در بسیاری از محیط های اداری و كارگری ، با آموزش كاركنان و ارتقاء مهارت های آنها در زمینه های فنی ، مالی ، حقوقی ـ قانونی ، حفاظت اطلاعات ، مدیریت استرس و آموزش در مورد اهمیت و روش های حفظ شهرت سازمان ، می توان از برزو بسیاری از بحران ها جلوگیری كرد.

 

7- پیش بینی فعالیت های پشتیبانی (شامل پیش بینی كاهش فشارهای روانی بعد از حل بحران و پیش بینی برنامه های سالم سازی در جهت اعادة‌ اعتبار و حفظ منافع آتی.

 

هر چند برنامة‌ بحران شامل نكات مختلفی است ، ولی این برنامه فقط نقطة‌ شروع برخورد با یك بحران است.

 


 

تهیة برنامة‌ مدیریت بحران :

 

برنامة مدیریت بحران را می توان در داخل سازمان و یا با كمك متخصص بیرونی ، تهیه كرد. عوامل مؤثر بر استفاده از متخصصان بیرونی به شرح زیرند:

 

1-   اهمیت برنامة مدیریت بحران .

 

2-   تجربه و توانایی های داخلی.

 

3-   تجربه و توانایی های متخصصان بیرونی.

 

4-   وسعت و پیچیدگی فعالیت های سازمان .

 

5-   بی طرفی متخصصان بیرونی .

 

6-   بهره گیری از خدمات آموزشی متخصصان بیرونی.

 

سیستم اطلاعات بحران های بحث آفرین (CCLS=Controversial Crisis Information Sysems) یك سیستم اطلاعاتی رایانه ای است كه می تواند در خصوص تهیة برنامة‌ بحران های رو در روی یك سازمان ، مفید واقع شود.

 

 

 

گروه مدیریت بحران :

 

تجربه ، بهترین معلم مدیریت بحران است .معمولاً كسانی كه قبلاً بحران هایی را تجربه كرده اند ، حساسیت بیشتری نسبت به بحران های آتی دارند. علاوه بر تجربه ، سایر اجزای مدیریت دانایی و استفاده از قدرت فكر خود و دیگران نیز می تواند بر پیشگیری و مداخلة‌ در بحران تأثیر گذارد ؛ زیرا تفكر در خصوص عوامل بحران ساز، اولین قدم در تدوین برنامة‌ مدیریت بحران و نبرد با خطاهای آتی است.

 

گروه مدیریت بحران باید شامل افرادی باشد كه از توانایی و تخصص كافی ، و قدرت تفكر ، ادراك و توانایی ارزیابی موقعیت ها و بحران ها برخوردار بوده و توانایی پیشگیری و مداخله در بحران ها را داشته باشند . بی تردید ، انتخاب رهبر گروه بر كارایی و اثر بخشی آنــــــان ، تأثیر بسزا دارد . وی باید فردی مقتدر و دارای اطلاعات كافی در خصوص ویژگی های درونی و بیرونی سازمان ، مانند روابط عمومی، كاركنان، قوانین و نظایر آن باشد . گروه مدیریت بحران می تواند با مطالعة پیش از وقوع بحران (Pre-Crisis Review) و آزمایش و شبیه سازی (Crisis Simulaion and Testing) بسیاری از بحران ها را پیش بینی و اقدامات لازم را انجام دهد.

 

یكی از مراحل مدیریت بحران ، تعیین سخنگوی (Spokespersn) سازمان است . او كسی است كه باید در برابر مردم و رسانه ها پاسخگو باشد و بتواند از منافع ، اعتبار و شهرت سازمان پاسداری نماید . او هنگام وقوع بحران ، باید از گزافه گویی ، بیان مطالب اغراق آمیز ، دروغ ، سرزنش دیگران و ایفای نقش یك جنگجو در برابر دوربین بپزهیزد.

 

 

 

اولویت بندی بحران ها:

 

یكی از وظایف گروه مدیریت بحران ، اولویت بندی بحران های آتی با توجه به اهمیت فوریت آنهاست. در این خصوص باید از گردآوری همة‌ اطلاعات مورد نیاز اطمینان یافت؛ زیرا در هنگام وقوع بحران ، فرصت انجام چنین كاری وجود ندارد . چنین اطلاعاتی عبارتند از :

 

-         چه كسانی در چه بحران هایی(Who & What)  به عنوان ایجاد كننده و حل كنندة‌ بحران ، در گیر هستند؟

 

-         چه موقع و در كجا (When & Where) احتمال وقوع یك بحران وجود دارد؟

 

-          چرا و چگونه (Why & How) یك بحران واقع می شود؟

 

 

 

اولویت بندی بحران ها:

 

برخی از بحران ها به وسیلة‌ تصمیمات تجاری و به صورت آگاهانه به وجود می آیند . بحران هایی كه به دنبال بستن یك كارخانه و اخرج كاركنان پیش می آیند ، از این نوع هستند. اما برخی دیگر از بحران ها نظیر آتش سوزی ، خرابكاری و كارشكنی و… در كنترل مدیران نیستند . به هر حال ، در هر دو صورت می توان با پیش بینی یك بحران عمومی یا خاص ، برای پیشگیری و مداخله در آن برنامه ریزی كرد.

 

 

 

وظایف مدیریت بحران :

 

یك مدیر بحران وظایف مختلفی را بر عهده دارد كه اهم آنها به شرح زیر است :

 

1- هماهنگی در به جریان انداختن اطلاعات بین افراد و واحدهای ذی ربط ، با توجه به محرامانه بودن اطلاعات .

 

2- هماهنگی در ارائه خدمات و تضمین كیفیت افراد و گروهایی كه می توانند بحران هایی را ایجاد كنند. نظیر : كارگران یك كارخانه ، دانشجویان یك دانشكده و یا مشتریان .

 

3-   همدردی و كمك به افراد بحران ساز به منظور جلوگیری از وقوع بحران .

 

4- مشورت ، ارائه و دریافت پیشنهاد از افراد و واحدهای دخیل و در حل بحران (به صورت مستقیم یا غیر مستقیم)

 

5-   ارائه خدمات ، نظیر پرسنلی و اطلاعاتی ، به افراد مؤثر و دخیل در حل بحران.

 

6-   ارزیابی فرآیندها و انجام پیگیری های لازم.



 

فهرست مطالب :

 

 

 

عنوان                                                                                                              صفحه

 

مقدمه..................................................................................................................... 1

 

بحران چیست؟....................................................................................................... 2

 

تعریف بحران ....................................................................................................... 3

 

بحران در سازمان................................................................................................. 4

 

شناخت بحران....................................................................................................... 6

 

خصوصیات بحران ............................................................................................... 9

 

مكعب بحران.......................................................................................................... 11

 

مفهوم بحران......................................................................................................... 12

 

اثرات جانبی مثبت بحران....................................................................................... 13

 

بحرانهای حاد و مزمن.......................................................................................... 14

 

ویژگی مشترك بحرانها......................................................................................... 16

 

مدیریت بحران چیست؟.......................................................................................... 17

 

روش شناسی مدیریت بحران................................................................................ 18

 

برنامه مدیریت بحران............................................................................................ 18

 

اجزای برنامه مدیریت بحران................................................................................ 20

 

تهیه برنامه مدیریت بحران.................................................................................... 21

 

گروه مدیریت بحران.............................................................................................. 22

 

 

 

 

 

 اولویت بندی بحران.............................................................................................. 23

 

وظایف مدیریت بحران........................................................................................... 23

 

مدیر بحران و هفت نكته كلیدی............................................................................. 24

 

مدیر بحران و رسانه ها........................................................................................ 25

 

مدیریت بحران و راهبردهای ارتباطات................................................................. 26

 

سایر موارد مربوط به مدیریت بحران ................................................................. 28

 

چگونگی رویارویی و مقابله با بحران ................................................................... 29

 

خصوصیت اعضای ستاد مبارزه با بحران........................................................... 30

 

طرحی برای كنترل مكانیكی بحران........................................................................ 31

 

هزینه بحران.......................................................................................................... 32

 

شناسایی افراد مربوط به سازمان و نیازهای مختلفشان...................................... 33

 

مسئولیت ها را دقیقاً مشخص كنید........................................................................ 33

 

توجه به جزئیات و مطالب نوشته شده.................................................................. 34

 

ارزیابی.................................................................................................................. 35

 

تصمیم گیری......................................................................................................... 35

 

نتیجه گیری............................................................................................................ 35

 

منابع...................................................................................................................... 40

 

 

 

 

 

 

قیمت فایل فقط 4,500 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی مدیریت بحران , تحقیق بررسی مدیریت بحران , پروژه بررسی مدیریت بحران , مقاله بررسی مدیریت بحران , دانلود تحقیق بررسی مدیریت بحران , پروژه , پژوهش , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق

بررسی مدیریت بحران

بررسی مدیریت بحراندسته: علوم انسانی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 126 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 40

مقاله بررسی مدیریت بحران در 40 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 4,500 تومان

خرید

بررسی مدیریت بحران


 


مقدمه:

 

وقوع حوادث غیر قابل پیش بینی و بروز خطرات و سوانح و بحرانهای اقتصادی،اجتماعی، سیاسی، نظامی واقعیتی است كه بشر در طول تاریخ با آن آشنا بوده است. در این راستا هرچه قدر بر كسب موفقیت های تكنولوژیكی و اجتماعی افزوده شده است ، میزان بروز این خطرات غیره منتظره نه تنها كاهش نیافته بلكه در بسیاری از موارد افزایش نیز یافته است. صنعتی شدن جوامع و گسترش ارتباطات ماهواره ای و نقل و انتقالات اطلاعات به طور وسیع و همچنین بزرگتر شدن سازمانهای اجتماعی، اقتصادی و بازرگانی باعث شده كه بیشتر بحرانها نهادی شود در واقع جزء جدا نشدنی از ماهیت درونی سازمانها گردد. بنابراین مشاهده میشود كه در بیشتر مواقع افزایش پیچیدگی و توان تولیدی این سازمانها به طور بالقوه تقویت چنین حالاتی را اجتناب نا پذیر ساخته است. در برخورد اول ممكن است این تصور به وجود آید كه بحرانهای صنعتی و اجتماعی ناشی از آنها مختص كشورهای پیشرفته صنعتی بوده و سیستمهای مصون كننده تنها مورد نیاز این گونه كشورهاست، در صورتیكه باید توجه داشت كه كشورهای درحال توسعه و روبه رشد نیز به واسطه اینكه در مرحله ی فراگرد و یا انتخاب قرار دارند باید در برنامه ریزی های میان مدت و بلند مدت خود نه تنها در فكر جلوگیری بلكه در صدد ارزیابی ضررهای جبران ناپذیر حوادث پیش بینی نشده باشند.

 


 


 


 

بحران چیست؟

 

قبل از پرداختن به ویژگی های موقعیت بحرانی و معرفی رویكرد سیستماتیك رویارویی موثر، باید توجه كرد كه در هرحال بحران یا مستقیماً در یك سیستم به وجود آمده یا تاثیر عوامل خارجی سیستم را مختل ساخته است. در هردو حالت می توان تجزیه و تحلیل خود را به صورت ملاحظات سیستماتیك پیش برد. زیرا در نهایت وظیفه ی مدیریت بحران، اتخاذ تصمیمات موثر بر اساس اطلاعات صحیح در جهت كاهش خسارات و كنترل سریع بحران است. این پروسه در نهایت با شناخت كنش ها و واكنشهای سیستماتیك انجام می شود. در غیر این صورت تصمیمات چیزی جز آزمون و خطا نخواهد بود و با توجه به سه عامل ،محدودیت زمان، تهدید و غافل گیری  نمی توان انتظار داشت جایی برای چنین رویكردی باشد. مسلماً در تمام برنامه ریزیهای بحران جایی برای موقعیت های پیش بینی نشده در نظر گرفته خواهد شد. بنابراین می توانیم بحران را بر اساس تعریف سیستم چنین بیان كنیم: اجزاء تشكیل دهنده سیستم در چارچوب معین بر اساس ضوابط و معیارهای سنجیده و تنظیم شده روابطی به صورت كنش و واكنش برقرار میكنند. در هر سیستم عناصر متغییر تشكیل دهنده ی آن باید در حدود و قلمرو معینی نگهداری و محافظت شود، در غیر این صورت حالت تعادل سیستم به هم می خورد، تا جایی كه امكان محو كامل آن وجود دارد. بحران عبارت است از: وضعیتی كه نظم سیستم اصلی یا قسمتهایی از آن را مختل كرده پایداری آن را برهم زند. به بیان دیگر بحران وضعیتی است كه تغییری ناگهانی در یك یا چند قسمت از عوامل متغییر سیستم به وجود می آورد. شدت و ضعف بحرانها بستگی به عوامل تشدید كننده و یا عناصر كاهش دهنده بحران و تكنیكهای موجود برای مدیریت و بالاخره مهار آن دارد. از نظر عملیاتی نیز بحران را می توان به صورت یك سیستم، تجزیه و تحلیل كرد كه در آن دوسری عوامل مختلف یكی محیط و ساختار سیستم و دیگری عواملی كه موجد بحران هستند ، وجود دارد. تعیین اینكه كدام یك از عوامل و عناصر تشكیل دهنده ی سیستم در مقابل بحران آسیب پذیری و تاثیر پذیری بیشتری دارد، یكی از وظایف اولیه ی تحقیق و پژوهش مدیریت بحران است تعیین آسیب پذیرترین بخش سیستم در عمل به بخشی از سیستم بر می گردد كه بالاترین رسیدگی را نیاز دارد.

 

 

 

تعریف بحران:

 

تعریف بحران به علت اینكه تاكنون در خصوص آن توافقی میان صاحب نظران پدید نیامده كار ساده ای نیست، واژه ی بحران كه معادله CRISIS در زبان انگلیسی است از پزشكی وارد علوم اجتماعی و اقتصادی شده است. در پزشكی وضعیت بحران به وضعیتی اطلاق می شود كه ارگانیزم دچار بی نظمی شده و به خطر افتاده است. برخی عقیده دارند كه در زمینه ی مسائل اجتماعی هم زمانی كه جامعه و سازمان از نظم عادی خارج و دچار آشفتگی می شود وضعیت بحرانی حاكم میگردد. در نهایت بحران به صورت زیر تعریف شده است: بحران شرایط غیرعادی است كه در آن مشكلات ناگهانی و پیش بینی نشده ای پدید می آید در چنین شرایطی ضوابط و هنجارها و قوانین مرسوم دیگر كارساز نیست.

 


 

بحران در سازمان:

 

اكثر سازمانهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و … در زمانهای خاص با بحران رو به رو می گردند.

 

امروزه بحران در سازمانهای اقتصادی نمود بیشتری دارد كه ناشی از بحران پولی و انرژی و ركود تورمی اقتصاد است و از طرف دیگر بحران در سازمانهای اقتصادی با بحران در محیط زیست، جهش تكنولوژی و انفجار اطلاعات روز به روز تشدید میشود. بحرانهای اقتصادی خود زمینه ساز ایجاد بحرانهای اجتماعی در جوامع و سازمانها شده اند. پیچیدگی سازمانهای اجتماعی و گستردگی ارتباطات میان جوامع خود منجر به بحرانهای جدیدی شده است.

 

همه ی مطالب عنوان شده فوق لزوم شناخت بحران و تجزیه و تحلیل مسائل مربوط به آن را برای ما روشن میسازد. در حقیقت وجود بحران، فشار را بر مدیران افزایش میدهد. عواملی نظیر تورم، كمبود منابع اولیه ، انرژی ، كیفیت نامطلوب ، نارضایتی كاركنان، مسائل اجتماعی، مسائل روانی، نیز تشدید كننده فشار بر مدیران جهت اداره سازمانهایی هستند كه با بحران روبرو میباشند.

 

اگر بخواهیم مطالب فوق را به طور منسجم ارائه دهیم می توان گفت:مدیران سازمانهای امروزی تحت پنج نوع فشار قرار دارند كه به شرح زیر می باشد:

 

اولین فشار از ناحیه ی زیستی میباشد. فضای زیستی روزبه روز تحت تاثیر  فعالیت های سازمانهای تولیدی تحت فشار بیشتری ناشی از آلودگی قرار میگیرد. این مسئله علی الخصوص برای مدیران در ایران علیرغم كم بها بودن آن دارای اهمیت خاصی میباشد.

 

دومین فشار از فضای اجتماعی سر چشمه میگیرد. فضای اجتماعی به تدریج با تكثیر نهادها و سازمانها پیچیده تر میشود و باعث یك رشته عكس العمل های زنجیره ای میگردد.

 

اجزای برنامه مدیریت بحران :

 

یك برنامه مدیریت بحران ، شامل اجزای مختلفی است كه در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:

 

1-   تعیین سخنگوی سازمان در زمان بحران .

 

2-   تعیین اعضای گروه بحران .

 

3-   تهیه فهرستی از بحران های بالقوه به همراه روشهای پیشگیری یا مداخله .

 

4-   تهیه فهرستی از شماره تلفن ها ی ضروری.

 

5- پیش بینی پیشگیری از وقوع بحران (شامل پیش بینی فرآیند كنترل و ادارة‌ مشكلات به منظور كاهش تعداد حوادث و بحران ها)

 

6- پیش بینی آموزش (شامل پیش بینی اجزای برنامه ای برای ارائه و انتقال اطلاعات مربوطه به كاركنان در جهت افزایش مهارت های آنها) در بسیاری از محیط های اداری و كارگری ، با آموزش كاركنان و ارتقاء مهارت های آنها در زمینه های فنی ، مالی ، حقوقی ـ قانونی ، حفاظت اطلاعات ، مدیریت استرس و آموزش در مورد اهمیت و روش های حفظ شهرت سازمان ، می توان از برزو بسیاری از بحران ها جلوگیری كرد.

 

7- پیش بینی فعالیت های پشتیبانی (شامل پیش بینی كاهش فشارهای روانی بعد از حل بحران و پیش بینی برنامه های سالم سازی در جهت اعادة‌ اعتبار و حفظ منافع آتی.

 

هر چند برنامة‌ بحران شامل نكات مختلفی است ، ولی این برنامه فقط نقطة‌ شروع برخورد با یك بحران است.

 


 

تهیة برنامة‌ مدیریت بحران :

 

برنامة مدیریت بحران را می توان در داخل سازمان و یا با كمك متخصص بیرونی ، تهیه كرد. عوامل مؤثر بر استفاده از متخصصان بیرونی به شرح زیرند:

 

1-   اهمیت برنامة مدیریت بحران .

 

2-   تجربه و توانایی های داخلی.

 

3-   تجربه و توانایی های متخصصان بیرونی.

 

4-   وسعت و پیچیدگی فعالیت های سازمان .

 

5-   بی طرفی متخصصان بیرونی .

 

6-   بهره گیری از خدمات آموزشی متخصصان بیرونی.

 

سیستم اطلاعات بحران های بحث آفرین (CCLS=Controversial Crisis Information Sysems) یك سیستم اطلاعاتی رایانه ای است كه می تواند در خصوص تهیة برنامة‌ بحران های رو در روی یك سازمان ، مفید واقع شود.

 

 

 

گروه مدیریت بحران :

 

تجربه ، بهترین معلم مدیریت بحران است .معمولاً كسانی كه قبلاً بحران هایی را تجربه كرده اند ، حساسیت بیشتری نسبت به بحران های آتی دارند. علاوه بر تجربه ، سایر اجزای مدیریت دانایی و استفاده از قدرت فكر خود و دیگران نیز می تواند بر پیشگیری و مداخلة‌ در بحران تأثیر گذارد ؛ زیرا تفكر در خصوص عوامل بحران ساز، اولین قدم در تدوین برنامة‌ مدیریت بحران و نبرد با خطاهای آتی است.

 

گروه مدیریت بحران باید شامل افرادی باشد كه از توانایی و تخصص كافی ، و قدرت تفكر ، ادراك و توانایی ارزیابی موقعیت ها و بحران ها برخوردار بوده و توانایی پیشگیری و مداخله در بحران ها را داشته باشند . بی تردید ، انتخاب رهبر گروه بر كارایی و اثر بخشی آنــــــان ، تأثیر بسزا دارد . وی باید فردی مقتدر و دارای اطلاعات كافی در خصوص ویژگی های درونی و بیرونی سازمان ، مانند روابط عمومی، كاركنان، قوانین و نظایر آن باشد . گروه مدیریت بحران می تواند با مطالعة پیش از وقوع بحران (Pre-Crisis Review) و آزمایش و شبیه سازی (Crisis Simulaion and Testing) بسیاری از بحران ها را پیش بینی و اقدامات لازم را انجام دهد.

 

یكی از مراحل مدیریت بحران ، تعیین سخنگوی (Spokespersn) سازمان است . او كسی است كه باید در برابر مردم و رسانه ها پاسخگو باشد و بتواند از منافع ، اعتبار و شهرت سازمان پاسداری نماید . او هنگام وقوع بحران ، باید از گزافه گویی ، بیان مطالب اغراق آمیز ، دروغ ، سرزنش دیگران و ایفای نقش یك جنگجو در برابر دوربین بپزهیزد.

 

 

 

اولویت بندی بحران ها:

 

یكی از وظایف گروه مدیریت بحران ، اولویت بندی بحران های آتی با توجه به اهمیت فوریت آنهاست. در این خصوص باید از گردآوری همة‌ اطلاعات مورد نیاز اطمینان یافت؛ زیرا در هنگام وقوع بحران ، فرصت انجام چنین كاری وجود ندارد . چنین اطلاعاتی عبارتند از :

 

-         چه كسانی در چه بحران هایی(Who & What)  به عنوان ایجاد كننده و حل كنندة‌ بحران ، در گیر هستند؟

 

-         چه موقع و در كجا (When & Where) احتمال وقوع یك بحران وجود دارد؟

 

-          چرا و چگونه (Why & How) یك بحران واقع می شود؟

 

 

 

اولویت بندی بحران ها:

 

برخی از بحران ها به وسیلة‌ تصمیمات تجاری و به صورت آگاهانه به وجود می آیند . بحران هایی كه به دنبال بستن یك كارخانه و اخرج كاركنان پیش می آیند ، از این نوع هستند. اما برخی دیگر از بحران ها نظیر آتش سوزی ، خرابكاری و كارشكنی و… در كنترل مدیران نیستند . به هر حال ، در هر دو صورت می توان با پیش بینی یك بحران عمومی یا خاص ، برای پیشگیری و مداخله در آن برنامه ریزی كرد.

 

 

 

وظایف مدیریت بحران :

 

یك مدیر بحران وظایف مختلفی را بر عهده دارد كه اهم آنها به شرح زیر است :

 

1- هماهنگی در به جریان انداختن اطلاعات بین افراد و واحدهای ذی ربط ، با توجه به محرامانه بودن اطلاعات .

 

2- هماهنگی در ارائه خدمات و تضمین كیفیت افراد و گروهایی كه می توانند بحران هایی را ایجاد كنند. نظیر : كارگران یك كارخانه ، دانشجویان یك دانشكده و یا مشتریان .

 

3-   همدردی و كمك به افراد بحران ساز به منظور جلوگیری از وقوع بحران .

 

4- مشورت ، ارائه و دریافت پیشنهاد از افراد و واحدهای دخیل و در حل بحران (به صورت مستقیم یا غیر مستقیم)

 

5-   ارائه خدمات ، نظیر پرسنلی و اطلاعاتی ، به افراد مؤثر و دخیل در حل بحران.

 

6-   ارزیابی فرآیندها و انجام پیگیری های لازم.



 

فهرست مطالب :

 

 

 

عنوان                                                                                                              صفحه

 

مقدمه..................................................................................................................... 1

 

بحران چیست؟....................................................................................................... 2

 

تعریف بحران ....................................................................................................... 3

 

بحران در سازمان................................................................................................. 4

 

شناخت بحران....................................................................................................... 6

 

خصوصیات بحران ............................................................................................... 9

 

مكعب بحران.......................................................................................................... 11

 

مفهوم بحران......................................................................................................... 12

 

اثرات جانبی مثبت بحران....................................................................................... 13

 

بحرانهای حاد و مزمن.......................................................................................... 14

 

ویژگی مشترك بحرانها......................................................................................... 16

 

مدیریت بحران چیست؟.......................................................................................... 17

 

روش شناسی مدیریت بحران................................................................................ 18

 

برنامه مدیریت بحران............................................................................................ 18

 

اجزای برنامه مدیریت بحران................................................................................ 20

 

تهیه برنامه مدیریت بحران.................................................................................... 21

 

گروه مدیریت بحران.............................................................................................. 22

 

 

 

 

 

 اولویت بندی بحران.............................................................................................. 23

 

وظایف مدیریت بحران........................................................................................... 23

 

مدیر بحران و هفت نكته كلیدی............................................................................. 24

 

مدیر بحران و رسانه ها........................................................................................ 25

 

مدیریت بحران و راهبردهای ارتباطات................................................................. 26

 

سایر موارد مربوط به مدیریت بحران ................................................................. 28

 

چگونگی رویارویی و مقابله با بحران ................................................................... 29

 

خصوصیت اعضای ستاد مبارزه با بحران........................................................... 30

 

طرحی برای كنترل مكانیكی بحران........................................................................ 31

 

هزینه بحران.......................................................................................................... 32

 

شناسایی افراد مربوط به سازمان و نیازهای مختلفشان...................................... 33

 

مسئولیت ها را دقیقاً مشخص كنید........................................................................ 33

 

توجه به جزئیات و مطالب نوشته شده.................................................................. 34

 

ارزیابی.................................................................................................................. 35

 

تصمیم گیری......................................................................................................... 35

 

نتیجه گیری............................................................................................................ 35

 

منابع...................................................................................................................... 40

 

 

 

 

 

 

قیمت فایل فقط 4,500 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی مدیریت بحران , تحقیق بررسی مدیریت بحران , پروژه بررسی مدیریت بحران , مقاله بررسی مدیریت بحران , دانلود تحقیق بررسی مدیریت بحران , پروژه , پژوهش , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.بررسي مديريت بحران زلزله در بافت هاي فرسوده شهر کرمانشاه ...
fa.journals.sid.ir/ViewPaper.aspx?id=143396
توسط شمس مجيد
دانلود رایگان متن کامل مقاله علمی پژوهشی بررسي مديريت بحران زلزله در بافت هاي فرسوده شهر کرمانشاه مطالعه موردي: محله فيض آباد.
[PDF]بحران ومديريت بحران
bikport.pmo.ir/.../dc8327bf339dbe7bd1ffb198383b5706d60eee51ae2e2c6db1f6b35...
١. ﺑﺤﺮان و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﺤﺮان. ﺑﺮرﺳﯽ آﺛﺎر ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﻨﻔﯽ ﺑﺤﺮان در ﺳﺎزﻣﺎﻧﻬﺎ. ﺗﺪوﯾﻦ و ﺗﺎﻟﯿﻒ. : رﺿﺎ دﺑﺎﻏﯿﺎن. ﮐﺎرﺷﻨﺎس ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت و ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت. دي ﻣﺎه. 1384. PDF created with pdfFactory Pro trial version ...
[PDF]بررسی میزان تأثیر مدیریت راهبردی بر کیفیت عملیات ...
www.joem.ir/article_2783_4f54e61f5dae86ca08a8721695e25e85.pdf
توسط حسینی - ‏2013
آنکه مدیران، عوامل بالقوه ی بروز بحران را شناسایی کردند ارائه. کنند. به عبارتی ... )2012( در پژوهش خود به بررسی بحران در سازمان ها 10پریکوپ. پرداخته و معتقد است ...
بررسی مدیریت بحران در آئینة زلزلة بم - پایگاه اطلاع رسانی ...
www.hawzah.net/fa/article/view/89004
نگارندة مقاله، با ذکر این نکته که هدف از مدیریت بحران زلزلة بم، اصلاح آن در بحران های آتی می باشد، با نگاه کارشناسی نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران در زلزلة بم را ...
مقاله مدیریت بحران و بررسی ابعاد پیشگری از بحران زلزله در ...
www.civilica.com/Paper-AIHE06-AIHE06_243=مدیریت-بحران-و-بررسی-ابعاد-پیش...
مقاله مدیریت بحران و بررسی ابعاد پیشگری از بحران زلزله در ایران, در ششمین همایش فرامنطقه ای پیشرفتهای نوین در علوم مهندسی (6th Trans-Regional Conference ...
مقاله بررسی مدیریت بحران و آسیب پذیری کلان شهرها در ...
www.civilica.com/Paper-GEODM02-GEODM02_055=بررسی-مدیریت-بحران-و-آسی...
مقاله بررسی مدیریت بحران و آسیب پذیری کلان شهرها در ارتباط با بلایای طبیعی در ایران, در دومین همایش مقابله با سوانح طبیعی (02nd Disaster Management ...
بررسی مبانی تئوریک مدیریت بحران - پرتال جامع آستان قدس ...
www.aqr.ir/portal/home/?news/176127/181390/180598/بررسی...مدیریت-بحران
بررسی مبانی تئوریک مدیریت بحران. ... توسعه و خدمت رضوی،معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی. صفحه اصلی. مدیریت‌ها. مدیریت ... مدیریت بحران[آرشیو]. بررسی ...
بحران و مديريت بحران آثار مثبت و منفی بحران در سازمانها | ...
iranelearn.com/بحران-مديريت-سازمان.html
رتبه: ۴ - ‏بازبینی توسط 27 کاربر تایید شده است
زیرا درست درهمین دهه بررسی اقتصادی بودن یا نبودن فعالیتهای مختلف شرکتها زیر سوال رفت واین بررسی به مهارت خاص مدیریت بحران نیاز داشت. البته مانند همه دوران ...
دانلود مقاله بررسی مدیریت بحران -کامل و جامع
novinfaraynd.meeblog.ir/post/94
کاربران گرامی درود بر شما.به سایت خودتان خوش آمدید نام محصول دانلودی: مقاله بررسی مدیریت بحران درجه کیفی و رضایت از دانلود:عالی مقاله مدیریت بحران در 38 صفحه ...
بررسی مدیریت بحران در آئینهٔ زلزلهٔ بم - مهمترین اخبار ایران و ...
vista.ir/article/230557
بررسی مدیریت بحران در آئینهٔ زلزلهٔ بم بافت معماری شهر، جاذبه های گردشگری، وجود اشرار در منطقه، شرایط بد اقتصادی مردم منطقه و كشته شدن بسیاری از مسؤولین شهر در ...
جستجوهای مربوط به بررسی مدیریت بحران

مدیریت بحران در سازمان

مدیریت بحران + ppt

کتاب مدیریت بحران pdf

پاورپوینت مدیریت بحران

مقاله در مورد مدیریت بحران

مدیریت بحران مقاله

چرخه مدیریت بحران

مدیریت بحران شهری pdf

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    ایا از فعالیت وبلاگ راضی هستید
    آمار سایت
    آمار سایت
  • کل مطالب : 5340
  • کل نظرات : 8
  • افراد آنلاین : 20
  • تعداد اعضا : 4
  • آی پی امروز : 103
  • آی پی دیروز : 68
  • بازدید امروز : 169
  • باردید دیروز : 101
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 653
  • بازدید ماه : 5,086
  • بازدید سال : 43,665
  • بازدید کلی : 580,924